www.pidilidi.ro www.pidilidi.ro
0 Coșul dumneavoastră 0,00 lei
Principiul celor trei straturi

Principiul celor trei straturi

Petr Smékal Joia 27. 01. 2022 blog

Principiul celor trei straturi (principiul cepei) este un mod de a se îmbrăca în care hainele din materiale diferite sunt combinate în conformitate cu anumite reguli. Principiul este utilizat în sport și în activitățile în aer liber, precum și în activitățile profesionale, în special atunci când oamenii transpiră frecvent și alternativ și trebuie să se protejeze de frig sau de ploaie.

Stratul de bază îndepărtează transpirația de pe piele.

  • așa-numita lenjerie intimă funcțională din fibre de poliester (microfibre)

Stratul de mijloc asigură izolarea termică.

  • Fleece (polietilen tereftalat), poliester, lână, bumbac

Oferta noastră aici.

Stratul superior protejează împotriva vântului și a ploii.

  • Paltoane de ploaie, jachete softshell

Oferta noastră Pelerine de ploaieJachete Shoftshell jachete de exterior

 

Stratul de bază (inferior)

Stratul inferior al îmbrăcămintei este în contact direct cu pielea și ar trebui să asigure cel mai mare confort posibil. Acest strat este denumit și stratul de transport. Acesta absoarbe mai întâi transpirația și apoi o transportă de la suprafața corpului sub formă de abur sau către următorul strat de îmbrăcăminte. Acestea sunt, de obicei, fibre sintetice ușoare pe bază de poliester sau polipropilenă. Aceste fibre pot izola foarte bine și, de asemenea, elimină umezeala lichidă cu o absorbție minimă. Cele mai noi microfibre sintetice cu formă specifică permit ca umezeala lichidă să fie extrasă în stratul următor chiar mai repede. Purtătorul care poartă un astfel de material se simte cald și uscat și este protejat de răcirea nedorită și, dimpotrivă, de supraîncălzirea excesivă în timpul unei activități fizice intense. Acest strat de îmbrăcăminte include lenjerie de corp și șosete termice funcționale speciale. Primul strat de îmbrăcăminte este confecționat din fibre de poliester (microfibre) sau lână.

Stratul mijlociu (izolator)

Stratul de izolație joacă rolul de izolație termică. Cu alte cuvinte, îndepărtează umezeala de pe corp (din primul strat de îmbrăcăminte) și transferă căldura excesivă sub formă de abur către următorul strat de îmbrăcăminte. Acest fenomen are loc datorită țesăturii speciale și a fibrelor utilizate. Țesătura conține apoi aer, care acționează ca o izolație și reține căldura corpului. Stratul de mijloc include pulovere și hanorace din fleece (polietilen tereftalat), poliester, lână și bumbac.

Stratul superior (de protecție)

Stratul de protecție asigură protecție împotriva influențelor externe - vânt, ploaie, zăpadă și, nu în ultimul rând, împotriva deteriorărilor mecanice minore. Este important ca astfel de îmbrăcăminte să aibă impermeabilitatea necesară, o respirabilitate suficientă și să garanteze eliminarea umezelii în aer. Stratul exterior (de protecție) al îmbrăcămintei include diverse pelerine de ploaie, jachete și pantaloni cu o membrană permeabilă la vapori sau jachete softshell.